tisdag 7 november 2017

Ölgryta


Nu när höstmörkret kommer krypande så passar det utmärkt att göra en mustig gryta där basen för såsen är öl. Supergott blir det. Den här grytan fick gotta till sig i ugnen så använd gärna en gryta som tål ugn. Naturligtvis kan man även ha grytan att småputtra på spisen. :)

600 g nötkött
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 burk öl, använde en burk som innehöll 5 dl tjeckiskt öl
2 msk tomatpuré
2 msk worchestersås
3 tsk rökt paprikapulver
3 tsk socker
2 tsk salt
svartpeppar
1 lagerblad
2 - 3 msk vetemjöl
några små morötter



Skala morötterna. Tärna köttet i mindre bitar, bryn det i en stekpanna och lägg därefter i grytan. Bryn  löken, pass på så att du inte bränner vitlöken! När löken är nästan mjuk strö över vetemjölet och låt steka med en stund. Häll löken i grytan med köttet. Här brukar jag skölja av stekpannan med ca 1 - 1.5 dl vatten som jag häller över köttet. Häll ölet i grytan tillsammans med alla de övriga ingredienserna.

Sätt lock på grytan och ställ i ugnen 180C. Min gryta stod 3 timmar i ugnen och då var köttet så där härligt mört. Vi serverade detta tillsammans med hemmagjord potatismos.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar